Ususret danu zaljubljenih: neispričana srednjovjekovna ljubavna priča iz kule Staroga grada

Tjedna ponuda – 11.2.-17.2.
11/02/2019
Provedite dan zaljubljenih u Restoranu i pivnici Stari grad
13/02/2019

Ususret Valentinovu, danu zaljubljenih, u đurđevačkoj utvrdi Staroga Grada husara Borna i agova kći Azra borili su se kako bi nadvladali razlike svoja dva svijeta.

Tako bi se moglo opisati tijek događanja nove priče ispričane unutar zidina utvrde koju su premjerno ovoga tjedna upriličili članovi Gradskog kazališta Đurđevac i članovi Udruge sv. Jurja.

Priča ide ovako.

Jednom davno, u doba kada se turska opasnost odavno nadvila na pitomom Podravinom, nakon što su opustošene mnogobrojne slavonske utvrde i gradovi, i nad srcem Podravine nadvila se opipljiva tjeskoba uzrokovana osmanskim pustošenjima.

Kako to obično biva, kroničari tog doba opisivali su pobjede i poraze, junake i poražene, do su narodu prepustili predaju o mitovima, legendama i ljubavima, posebice onim zabranjenima. Tako su se prilikom odlaska po vodu na proplanku nepregledne šume slučajno susreli jedan od najhrabrijih branitelja – husar Borna i najmlađa kći age – Azra. Njezina orijentalna ljepota očarala je mladog husara na prvi pogled i kako to obično biva – zabranjena ljubav se rasplamsala preko noći.

Učestala izbivanja Azre iz okrilja sigurnosti turskog tabora izazvali su sumnju age i vrlo brzo njegovi su podanici saznali za nedopustivu ljubav. Zbog straha od okaljanog imena i za sudbinu svoje kćeri, aga naredi deportaciju kćeri u rodnu Adatoliju, istovremeno se zaputivši s pradnjom i najljepšim robinjama u još neosvojenu đurđevačku tvrđavu.

Odmah po dolasku ponudi Aga mladom husaru dvije najljepše robinje u zamjenu za svoju kćer. No, saznavši za opasnu ljubav svoga husara, kapetan Grada odbija agin prijedlog i zabrani husaru daljnja viđanja s mladom Azrom. Ipak, zbog nekprikosnovene hrabrosti i odanosti Borne, dopusti vojniku posljednje viđanje s Azrom.

Nadastve tužan, njihov posljednji susret u kuli bio je prožet strašću i emocijama, a kako to inače i biva sa svim velikim ljubavima, njihova zabranjena ostala je nesretna sve do njihove smrti na anadolijskim visoravnima i mađarskim bojišnicama.

Ovaj prikaz samo je još jedan doprinos obilježavanju svojevrsnog tjedna zaljubljenih u našem Đurđevcu jer uz Turističku zajednicu, Udrugu Sveti Juraj i Gradsko kazališta Đurđevac, sa svojim sadržajima uključio se i Muzej Grada Đurđevca i Gradska knjižnica Đurđevac, ali i Restoran i pivnica Stari grad s posebnim Valentinovskim menijem te kazalište s prigodnim predstavama.

Dio priče temelji se na stvarnim činjenicama, no većina ljubavne intrige nastala je iz mašte, odnosno pretpostavki da je takve zabranjene ljubavi bilo na ovim područjima, a imamo i brojna turska prezimena od Hasana, Ređepa i sl.

Ova ljubavna priča biti će emitirana u programu HRT-a, a kako je to izgledalo na snimanju i kako će kula izgledati povodom Valentinovoga možete pogledati u galeriji fotografija:

Foto: Goran Obran, prigorski.hr

 

Comments are closed.